DA LI JE PREMALI U 13, 15 i 17 GODINA? Do KAD RASTE? Ovo je normalna VELIČINA P*NISA, a oblik i BOJA!?

Da li raste proporcionalno?!

Svaki tinejdžer se, pre ili kasnije, zapita je li mu tamo dole sve kako bi trebalo da bude, a najčešće su brige oko veličine penisa. Uz ovaj mini vodič, više ne bi trebalo da brinete o tome.

Što se tiče veličine penisa, nema nekih određenih mera za koje bi se moglo reći: “Da, to je penis normalne veličine!”

U stvari, sve je normalno, jer kao što se razlikuje dužina ruku ili nogu od tinejdžera do tinejdžera, tako se razlikuje i veličina penisa. Potpuno je normalno da tinejdžer od 13 godina ima sasvim drugačiji penis od jednog devetnaestogodišnjaka i zato sva poređenja takvog tipa zaista ne treba činiti.

Momci počinju da se razvijaju u različito doba života. Dok neki ulaze u pubertet već s 9 godina, drugi su tada još uvek fizički prava deca i počinju da se razvijaju tek s 13, 14 godina, pa čak i kasnije.

Rast penisa je sastavni deo puberteta, isto kao i rast dlaka, razvoj testisa, mišićne mase, rast u visinu i promena glasa. Obično oni koji kasnije počnu da ser azvijaju sve to posle nadoknade, tako da i ako kasnije dosegnu zrelost, to nije nikakav razlog za paniku ili brigu. To jednostavno znači da je priroda u njihovom slučaju tako odlučila.

Osim što je tvoj penis drugačije veličine od penisa tvojih prijatelja, sigurno je i drugačijeg oblika i boje. Te osobine su nasledne, isto kao i boja očiju ili veličina stopala.

Osim toga, bez obzira na to što si (na)čuo ili pročitao, moraš znati da nikakve vežbe, posebna ishrana ili lekovi ne mogu da utiču na promenu veličine ili bilo koje druge karakteristike tvog penisa.

Takođe, podseti se da stvari iz ptičje perspektive izgledaju manje nego što zaista jesu, pa se neretko većini mladića njihov penis čini premalim. Osim toga, kada je penis u erekciji, mnogo manje se razlikuje od dečaka do dečaka nego kada je opušten.

Osim o veličini penisa, dečaci brinu i oko drugih stvari, kao, na primer, je li normalno da penis malo više visi na levu ili na desnu stranu. Odgovor je – da, to je sasvim normalna pojava i nemaš razloga za brigu.

Ništa ne može penis učiniti velikim kao – starenje. Nažalost, rast “alata” se zaustavlja nešto pre dvadesete godine života.

Ukoliko vam se učini da je premali, ne paničite, jer se to dešava i drugim mladićima, pogotovo jer iz “ptičje” perspektive stvari deluju manje. I ono što je jako bitno, da se penis u erekciji ne razlikuje toliko od momka do momka, kao kada je opušten.

Bitno je napomenuti da je, čim uđeš u pubertet, vrlo važno vršiti redovne preglede testisa i to je mnogo bitnije od veličine penisa. Najbolje bi bilo da to radi tvoj lekar, ali možeš to da obaviš i sam. Tumor testisa nije tako čest među tinejdžerima, ali se ipak događa, pa nije na odmet vršiti prevenciju. Najbolje je punim dlanom obuhvatiti testis i lagano pomerati. Treba otići doktora ukoliko primetiš bilo kakvu nepravilnost, bol ili kvržicu.

Pošto je ustanovljeno da se ne može dati precizna veličina penisa u centrimetrima, predstavljamo vam sve faze muškog puberteta:

1.FAZA

Prva faza započinje oko devete godine i traje sve do 12. godine života. Primećuje se pojačani fizički rast, a hormoni takođe ubacuju ‘u brzinu’ i pripremaju se za ‘veliki prasak’ zvan pubertet koji sledi nakon ovoga.

2.FAZA

Službeni početak puberteta smatra se između 12. i 15. godine života, iako on može započeti ranije, a nešto ređe i kasnije. Osim što ćeš i dalje rasti, primetićeš da ti se razvijaju mišići te masno tkivo. Takođe, primetićeš da ti se menja i tkivo oko grudi. Naime, same bradavice postaće tamnije i veće. Nekim momcima razvija se i masno tkivo oko grudi, pa se čini kao da grudi bujaju kao kod devojaka. Ova je pojava poznata kao ginekomastija i dobra je vest da se kod većine ovo tkivo povuče nakon što pubertet počne jenjavati. Uz ovo, počinju rasti dlačice oko korena penisa te se testisi povećavaju, dok penis u ovoj fazi još uvek ostaje nepromenjen.

3.FAZA

Treća faza je otprilike od 13. do 16. godine života. Odlikuje je razvoj penisa, koji najviše raste u dužinu. Takođe, dlačica ima sve više i sve su bujnije te se šire i na torzo i ostale delove tela. Šire ti se ramena, lice dobija zreliji izraz, rastu dlačice i na licu, pa je vreme za prvo od mnogih brijanja. Glas se počinje menjati, odnosno mutiraš. U ovoj su fazi česti i vlažni snovi, odnosno nekontrolisano izbacivanje semena za vreme sna. Takođe, osećaš strast i privlačnost prema suprotnom spolu, pa često maštaš o devojkama i počinješ da masturbiraš.

4.FAZA

Od 15. do 17. godine života penis se ponovno razvija, ali sada raste u širinu. I dalje ćeš videti promene na testisima, odnosno rašće i menjati boju, postati tamnija. I dalje ćeš primetiti pojačan rast dlaka na mestima na kojima su do sada bile malene – ispod ruku, na licu te oko anusa. Koža će ti postati masnija i sklonija aknama. Glas ti je sve dublji.

5.FAZA

Ovo je poslednja faza puberteta, a traje do 18. ili 19. godine. Sada već deluješ formirano i imaš izgled muškarca, mada neki nastavljaju rasti i u svojim dvadesetima. Polni organ izgleda kao u odraslog muškarca, a dlake po telu su takođe dobile svoj konačan izgled. I glas je dublji, mutiranje je završeno. Ako si dosad mogao izbegavati redovno brijanje, odsad ćeš se sigurno brijati mnogo češće.

I upamti – ukoliko te  brine da li se tvoj penis razvija normalno, nikako nemoj da se upoređuješ s bratom, drugarima ili slikama u knjigama i na internetu. Takođe, neka te ne hvata panika ili strah ako je tvoj penis drugačiji od onog što si video kod tvog druga pod tušem posle treninga. Nije realno za očekivati da tvoj penis bude isti kao njegov, jer se različito razvijate. Ukoliko i dalje imaš neodumica, najbolje je da porazgovaraš sa lekarom.