Erdogan u Velikoj narodnoj skupštini: Khashoggi je bio žrtva divljačkog ubistva

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari da je novinar Jamal Khashoggi bio žrtva divljačkog ubistva te je poručio da Turska prati taj slučaj kao predstavnik savjesti cijelog čovječanstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski predsjednik i predsjednik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Erdogan obratio se Klubu zastupnika te stranke u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske.

Erdogan je govorio o ubistvu novinara Jamala Khashoggija i njegovo obraćanje su uživo prenosili brojni svjetski mediji, a govor je i simultano prevođen na arapski i engleski jezik.

“Nećemo šutjeti na to ubistvo. Čekali smo rezultate istrage da nikoga pogrešno ne sumnjičimo“, kazao je Erdogan i dodao da hitri odlasci nekih službenika konzulata u Saudijsku Arabiju pokazuju da se radilo o pripremanom činu.

“Ubistvo se dogodilo u zgradi konzulata, ali ne zaboravite da je to unutar granica Republike Turske“, kazao je Erdogan i najavio da će taj slučaj najvjerovatnije rezultirati time da se na stol ponovo stavi Bečka konvencija.

On je kazao da je tim iz konzulata prije ubistva vršio izviđanja i istraživanja na području Beogradske šume u Istanbulu i na području provincije Yalova.

“Svi prikupljeni dokazi i informacije pokazuju da je Khashoggi bio žrtva divljačkog ubistva“, kazao je Erdogan.

Ističući da je važno to što su vlasti Saudijske Arabije priznale da se dogodilo ubistvo, Erdogan je kazao da se sada od Saudijske Arabije očekuje da otkrije cijeli lanac odgovornih, da ih procesuira i adekvatno kazni.

Podsjetivši da su saudijske vlasti rekle da je tijelo ubijenog Khashoggija predato nekom lokalnom saradniku, Erdogan je poručio da se mora otkriti ko je taj saradnik.

“Morate nam reći ko vam je taj saradnik“, rekao je Erdogan.

Erdogan je također kazao kako su određeni krugovi i mediji i slučaj Khashoggijevog ubistva zloupotrijebili za pokušaje diskreditacije Turske.

“Znamo mi dobro ko i zašto radi te kampanje. Neće nas taj pokušaj atentata na dignitet Turske pokolebati u našoj potrazi za istinom“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik dalje je kazao da se ni Turska ni međunarodna zajednica neće zadovoljiti time da se ubistvo pripiše nekolicini obavještajaca i pripadnika sigurnosti.

“Ubistvo se dogodilo u Istanbulu i moj zahtjev je da se u Istanbulu i sudi osamnaestorici uhapšenih osumnjičenika“, poručio je Erdogan.

On je kazao da je Khashoggi bio saudijski državljanin, ali i svjetski poznati i ugledni novinar te je dodao da to daje dodatnu važnost slučaju.

“Turska će taj slučaj pratiti do kraja u skladu s vlastitim suverenim pravima i u svojstvu predstavnika savjesti čovječanstva“, kazao je Erdogan.

On je kazao da je važno da tako važan slučaj ubistva istražuje stručan i nezavisni tim te je dodao da se moraju otkriti svi detalji i odgovorni.

“Savjest čovječanstva će biti zadovoljna samo ako se procesuiraju svi u lancu odgovornosti, od nalogodavca do izvršilaca“, kazao je Erdogan.

Erdogan je parlamentarne zastupnike AK Partije informirao i o prošlosedmičnim aktivnostima njegovog ureda. Kazao je da su posjete Moldaviji i nekim turskim regijama bile veoma uspješne i korisne.

“S istom ljubavlju se susrećemo gdje god se pojavimo na Balkanu i u Istočnoj Evropi“, zaključio je Erdogan.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Turska i Saudijska Arabija formirale su zajedničku radnu grupu koja istražuje taj slučaj. Provedena je istraga unutar saudijskog konzulata i unutar rezidencije generalnog konzula te zemlje u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.