Izetbegović poručio: Čović neće uspjeti u onome što želi, SDA će pozvati sve da napravimo što širi front

Član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović gostovao je u Dnevniku D Federalne televizije. Kazao je da sve stranke imaju razlog da krenu na SDA, da napadnu stranku koja, kako je istaknuo, drži koheziju u zemlji, a to se ne može dobro završiti.

“Priča je da SDA vodi lošu politiku 20 godina, a onda bi da preuzmu Sarajevo, grad koji je SDA dovela na razinu metropole, gdje je budžet veći nego u RS-u, i sad bi to trebalo da se otme od SDA. Vrijeme za iskorak i ideološko pomirenje između ljevice i desnice, vrlo rado bismo imali široku koaliciju. Ne postoji stranka s kojom ne bismo koalirali. Ljevičari su me iznenadili ovim rigidnim odnosom, bojim se da bi to moglo rezultirati krizom, sporim formiranjem vlasti, formiranjem loše vlasti, ali na nama je da pokušamo.

SDA će pozvati sve da napravimo što širi front. Preduvjet je prestanak uporne svađe, reforme na bazi europskog puta i masovna izgradnja. BiH može postati najbrže rastuća ekonomija u regiji ili se može sunovratiti u svađe i razbijene koalicije ili da se pobjednička stranka pokuša gurnuti u opoziciju”, naveo je Izetbegović.

Izetbegović je izjavio da Dragan Čović, usprkos najavama i očekivanjima, neće izazvati krizu u zemlji, te da će, u najgorem slučaju, nastojati da zadrži procese do krajnjeg roka.

“Što se tiče Izbornog zakona, nisam uvjeren da će postići ono za što je zainteresiran, što se tiče SDA o tome nema govora. Što se tiče uspostave Doma naroda, CIK ima obavezu podijeliti mandate i ono će to uraditi”, rekao je Izetbegović.