KAD STIGNE POZIV, OBAVEZNO SE ODAZOVITE: Ko ne ode na vojnu vježbu ide u ZATVOR, a ovako tu obavezu možete da ODLOŽITE!

Muškarci mlađi od 60 godina i žene mlađe od 50 godina, koji su služili vojsku, imaju zakonsku obavezu da prođu redovnu obuku rezervista, a kada poziv stigne na kućnu adresu za neodazivanje slijedi novčana ili kazna zatvora.

Na vojnu vježbu građani mogu biti pozvani najviše do 90 dana u toku jedne godine, a da služe u rezervnom sastavu obavezni su svi oni vojni obveznici koji su odslužili vojni rok sa oružjem, bez oružja i dobrovoljno ili su regulisali ovu obavezu na drugi način, ako i i žene koje su u vojnoj evidenciji.

Oni koji se ne odazovu po pozivu za vojnu vježbu, kako kažu u Regionalnom centru Ministarstva odbrane (RCMO), podliježu novčanoj kazni od 10.000 do 50.000 dinara ili kazni zatvora do 60 dana.

Kada stigne poziv za vojnu vježbu, građanin je obavezan da se javi u vrijeme navedeno u pozivu i da ponese potrebne stvari i isprave. Ako je neko spriječen zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga, dužan je da o tome izvijesti nadležne.

– Ako se regrut ili lice u rezervnom sastavu ne odazove pozivu, a izostanak ne opravda, biće prinudno priveden – kažu u RCMO.

Vojna vježba može da se odloži ili prekine ako je:

-građanin podnio zahtjev zbog bolesti

– ako je iz njegovog domaćinstva u isto vrijeme pozvan drugi član domaćinstva ili se već nalazi na služenju vojnog roka

– ako polaže ispite i ako bi odlaskom na vježbu bio spriječen da završi školsku godinu

– ako se nalazi na pripremama za evropsko i svjetsko sportsko takmičenje i olimpijske igre

– ako učestvuje u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umjetničkim manifestacijama ili treba da obavlja poslove koji su od izuzetnog značaja za Srbiju

– ako bi usljed smrti ili teške bolesti člana domaćinstva, ono bilo dovedeno u težak materijalni ili socijalni položaj time što bi osoba bila na vojnoj vježbi

– ako u mjestu u kome osoba živi vlada zarazna bolest

– zbog potreba službe odnosno, ako odlaganje traži državni organ, privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik

– vježba koja traje duže od tri dana može poljoprivredniku i privredniku biti odložena ako u domaćinstvu nema člana sposobnog za – privređivanje

(Alo.rs)