KLJUČ Izloženi velikim minusima-Migranti se smrzavaju, gladni su i izmoreni, volonteri čekaju dozvolu lokalnih vlasti da im pruže pomoć

Specijalni autobus trebao bi stići u kamp “Velečevo” kod Ključa, gdje migranti spavaju pod otvorenim nebom i gdje su izloženi velikim minusima, nakon što je jučer u Krajini pao snijeg. Međutim, čeka se dozvola lokalnih vlasti za dolazak volontera na mjesto gdje se nalaze migranti.Kako nam je kazala Sanela Lepirica, autobus nije jedini problem s kojim se susreću u ovom trenutku.

– Problem samog dolaska autobusa jeste da mu treba struja i mnoge druge potrepštine kako bi se pomoglo migrantima. Još veći problem je što ljudi spavaju na minus 3 stepena pod otvorenim nebom. Mi ih šaljemo za Sarajevo, ako to ne uspijemo, onda oni ostaju ovdje i spavaju pod vedrim nebom – kazala nam je Lepirica. V.d. sekretar Crvenog križa, Mustafa Lepirica, nam je kazao da je situacija dosta teška, ali da se migranti na tom punktu zadržavaju zbog naredbe Vlade USK.- To nije kamp, nego je policijski punkt kojim se nastoji zaustaviti daljnje kretanje migranata na prostor našeg kantona, i odatle se vraćaju za Sarajevo. Taj autobus koji se spominje opremljen je svom potrebnom opremom za pomoć migrantima i on je već bio na par punktova u našem kantonu – kazao je Lepirica.  Nakon jučerašnjeg snijega, stanje na ovom punktu je kako kaže Lepirica, katastrofalno.- Snalazimo se kako znamo i umijemo. Građani nam najviše pomažu u ovome, donose drva, namirnice i odjeću. Nas ne zanima politika, nego nas zanima da tim ljudima pomognemo. Kontaktirao sam sa predstavnicima IOM-a i oni će uskoro izaći na teren – istakao je Lepirica.  Kako nam je kazao, pojedini migranti se vraćaju u Sarajevo jer ne mogu ostati na hladnoći.