Skandal u Vranju: Gola profesorka zaludela učenike

Zbog fotografije na Fejsbuk profilu, profesorku muzičke umetnosti četiri srednje škole u Vranju Suzana Alar (47) postala je glavna tema svih razgovora u ovom gradu.

Skandal u Vranju: Gola profesorka zaludela učenike

Samo što se stišala galama nakon skandala kad je Maja Mihajlović, nastavnica u Vukovoj školi u Vranju, kako je rekla, u svom neznanju okačila nepristojne fotografije na svoj profil na Fejsbuku, „nečista krv“ je ponovo u Borinoj varoši.

Dok učenici masovno lajkuju obnažemo profesorkino poprsje, a većina na društvenim mrežama smatra da je Alarova “nepristojnom fotografijom na ukaljala ugled prosvete i profesorskog poziva i da joj treba oduzeti školski dnevnik, profesorka tvrdi da je slika – montirana.

– Slika na Fejsu je moja, ali je neko obnažio grudi. Posle prvobitnog šoka, učenici, profesori i direktori me podržavaju, jer su shvatili da me neko na društvenim mrežama i medijima namerno provlači kroz mulj – kaže Alarova ekskluzivno za “Blic”.

Neki je brane rečima da ima šta da pokaže i da je ona samo prosvetni radnik „slobodnijih shvatanja“, drugi komentarišu da ona ne bi više smela da predaje. Direktori škola u kojima predaje profesorka Suzana ne žele da komentarišu pojavljivanje fotografije profesorke na kojoj ona najverovatnije sama sebi pozira bez grudnjaka dok se oblizuje i izazovno gleda preko naočara.

Suzana Alar, sporna fotografija, Fejsbuk
Suzana Alar, sporna fotografija, Fejsbuk

Ona tvrdi da joj nije jasno kako je provokativna fotografija dospela u javnost.

Sve moje dosadašnje fotografije na Fejsu su sasvim pristojne

– Svojevremeno sam izgubila telefon, u kojem se nalazio veliki broj mojih fotografija. Nijedna nije provokativna. Možda je neko od učenika pronašao telefon, pa se moja privatna montirana slika pojavila u javnosti. Slike su moja intima i ne treba da budu dostupne javnosti. Uostalom, moje dosadašnje fotke ne Fejsu su pristojne – kaže profesorka koja je najavila podizanje tužbe protiv medija koju su objavili spornu fotografiju.

– Zgranuta sam, zbunjena i ogorčena zbog porodice, učenika i kolega u školama u kojima predajem muzičku umetnost. Posle 23-godišnjeg profesorskog rada doživela sam da budem na stubu srama – priča profesorka koja predaje muziku u Ekonomsko-trgovinskoj, Medicinskoj, Hemijsko-tehnološkoj i Tehničkoj školi u Vranju.

Ona kaže da da je na časovima sa učenicima uspostavila drugarski odnos “zbog čega je đaci poštuju i obožavaju i nikada ne izostaju”.

Suzana Alar je udovica, samohrana majka studentkinje Mišele (22) i srednjoškolke Nikolije (18), sa decom i majkom živi u trosobnom stanu koji je dobila od Vojske Srbije. Suprug Željko Alar, stariji vodnik, poginuo je 1999. godine za vreme NATO bombardovanja.

Profesorku muzičkog najviše ohrabruju svakodnevne podrške đaka i kolega u školama. Podržavaju je i kćerke.

– Obožavamo profesorku, jer dobro predaje i korektna je u ocenjivanju. Zbog provokativne fotografije nepotrebno se podigla velika medijska prašina. Profesorka je modernih shvatanja. I da je na Fejsbuku okačila sliku sa obnaženim grudima – imala je šta da pokaže. Ne znam zbog čega je narušila ugled škola u kojima predaje – rekao je učenik prvog razreda Nemanja Strahinić.

– Nikome od učenika nisam slala spornu sliku. Kodeks oblačenja i ponašanja u školi za mene su svetinja. Neprijatno mi je i zbog rodbine pokojnog supruga koja živi u Kikindi. Nezaštićena sam i zaista ne znam šta da radim. Kome da se žalim? Nedopustivo je da provokativne slike budu na društvenim mrežama, posebno u medijima – rekla je Alarova.